Prajitura cu ness

prajitura cu nes
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (9 votes cast)
Trebuie sa recunosc, dulciurile sunt favoritele mele. Daca in privinta celorlalte feluri de mancare pot sa aplic cu usurinta dictonul “nimic prea mult” al vechilor greci, ei bine, asta nu merge cand este vorba de prajituri, in fata carora vointa mea paleste.
Prajitura cu ness este o prajitura fina, avand ca baza un blat pufos si o crema usoara, rapida si nesofisticata, aromata cu ness.

Ingrediente

    Blat:

    • 5 oua,
    • 5 linguri de zahar,
    • 5 linguri de ulei,
    • 5 linguri de faina,
    • 1 lingura de cacao,
    • un praf de sare,
    • 1 lingurita praf de copt,
    • 1 pachet zahar vanilat,
    • coaja de lamaie,

    Crema:

    • 100 g ciocolata alba,
    • 200 ml frisca lichida,
    • 1 lingura de ness,

    Sirop:

    • 150 ml apa,
    • 2 linguri de zahar,
    • esenta de rom,

    Glazura:

    • 80 g ciocolata cu 75% cacao,
    • 1 lingura de unt,

Preparare

    Incepem prin a face blatul:

  1. Se separa ouale, punand intr-un bol albusul si in altul galbenusul acestora. Se bat spuma albusurile impreuna cu sarea.
  2. Se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana la dizolvarea completa a acestora. Se adauga treptat uleiul, frecand in continuare.
  3. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca bine si, eventual se cern. Peste ele se adauga galbenusurile pregatite anterior si se amesteca.
    Turnam apoi albusul si amestecam usor pana la incorporarea acestuia in aluat.
  4. Tapetam o tava cu hartie de copt si turnam aluatul in ea, avand grija sa netezim compozitia pentru a obtine un blat uniform.
    Introducem tava in cuptorul incins si lasam la inceput la foc mediu, 15 minute dupa care reducem focul si lasam blatul la foc redus, inca 10 minute.
    Este gata cand s-a rumenit deasupra.

Dupa ce am bagat blatul in cuptor ne ocupam de crema:

  1. Topim ciocolata pe baia de apa, impreuna cu frisca lichida, avand grija sa nu ajunga la fiert.
  2. Adaugam ness-ul si dupa ce am amestecat bine si ciocolata s-a topit, lasam sa se raceasca.
  3. Amestecul se bate dupa ce s-a racit complet. Il punem in frigider.
  4. Siropul: fierbem apa impreuna cu zaharul, adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca. Taiem blatul in doua, dupa ce acesta s-a racit complet.

    Asezam pe un platou o foaie de blat, insiropam moderat cu siropul preparat anterior si punem crema peste el. Asezam deasupra cealalta foaie de blat si o insiropam usor.
    Lasam ca blatul sa traga siropul timp in care pregatim glazura.
    Topim ciocolata pe baie de apa si o amestecam cu untul. O turnam peste prajitura cat este fierbinte.
    Presaram deasupra nuca de cocos. Lasam prajitura la rece cateva ore dupa care se poate taia.

Prajitura cu ness, 4.9 out of 5 based on 9 ratings

14 comentarii la Prajitura cu ness

  1. Poliana spune:

    E grozava prajitura! Si eu sunt fan dulciuri…si din pacate cedez usor in fata lor. Daca m-ai servi cu o bucatica din prajitura ta nu as putea refuza…deloc! Pupici

  2. Cristina spune:

    O prjitura cu ness nu refuz niciodata!

  3. Haplea spune:

    Grozava prajitura!!!

  4. Ce buna trebuie sa fie ..ador dulciurile cu cafea si ciocolata!
    Complimente pentru blog !
    pa..weekend placut!

  5. Ruxi spune:

    Buna, Ina.
    Imi place cum arata site-ul tau si reteta aceasta in mod special. Mult succes cu acest proiect; sunt sigura ca ne vei prezenta multe retete savuroase ;)

    • Valentina spune:

      Va multumesc pentru vizite, aprecieri si incurajari. De fapt, pasiunea mea pentru gatit, fotografie si crearea acestui site a aparut dupa foarte multe vizite pe blogurile culinare. V-am admirat munca, am poftit la preparatele facute de voi si iata-ma…a trebuit sa ma apuc de bucatareala.

  6. Adina spune:

    O frumusete de prajitura,de gust…nu mai vorbim!
    Bravo,salvez reteta!
    Pupici!:)

  7. Si frumoasa si gustoasa!

  8. ana spune:

    arata foarte bineeeeee,pare simplu de facut,merci de idee,chiar ma gandeam ce sa fac dulce pt duminica..am sa revin cu comentarii.

  9. Gabriela spune:

    Incantata de cunostinta! Buna prajitura! Imi place ca ai combinat cafeaua cu ciocolata alba. Merita incercata reteta ta!

    • Valentina spune:

      Multumesc pentru vizita, Gabriela. Prajitura a disparut imediat ce am pus-o pe masa. Eu prefer ciocolata cu 75% cacao si fac mai rar cu ciocolata alba.

  10. Simona spune:

    O bunatate!!! Fur o portie :)

Adauga comentariul tau

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>